Zomerperiode

Neem jij je laptop mee op vakantie?!

Zorg voor continuïteit, ook tijdens de zomerperiode

Is het een overblijfsel van de crisis, het implementeren van LEAN – en dus het elimineren van ‘waste’ – of ieder jaar kleiner budget vanuit het moederbedrijf? De bezetting op operationele afdelingen zien we de afgelopen jaren steeds ‘strakker’ georganiseerd worden. Daar waar er in het verleden binnen de functies tijd was om voor elkaar waar te nemen, zien we steeds vaker een pakket van taken en verantwoordelijkheden waar hier geen ruimte voor is. Dan wordt het dus overleven én de laptop meenemen op vakantie, terwijl je juist dan tijd voor het gezin wilt hebben.

Continuïteit en flow tijdens de zomerperiode

Continuïteit en flow blijven ook tijdens de zomerperiode een hele belangrijke verantwoordelijkheid van de Supply Chain afdeling. En omdat de meeste collega’s in de zomer op vakantie gaan, ontstaat hier een risico. Dan is het tijdelijk inzetten van een externe collega een logische optie. Maar in de arbeidsmarkt – en zeker binnen Supply Chain – neemt de krapte snel toe en zijn goede interimmers steeds lastiger te vinden.

Tips voor een flexibele schil

Overweeg jij een flexibele schil? Wacht dan niet langer met nadenken. Gebruik deze tips uit de praktijk om een goede afweging te maken:

– De beste kandidaat voor jouw afdeling selecteer je het liefst een maand voordat de daadwerkelijke inzet begint. Dan kun jij rustig naar de vakantie toeleven, omdat je weet dat het iemand is die past binnen de groep.
– Bedenk vooraf welke taken je wilt uitbesteden. Wil je een overqualified professional in huis halen, die heel het pakket overneemt? Of een junior die je operationeel werk uit handen neemt?
– Inwerken kan snel en efficiënt, mits goed voorbereid (facilitair én inhoudelijk). Hoe beter de voorbereiding, hoe sneller toegevoegde waarde!
– Maak gebruik van de frisse blik van jouw interim professional en bespreek vooraf eventueel additionele doelstellingen.

Beslismoment

Tot slot, denk goed na over het beslismoment om ons te activeren. Om met Supply Chain termen te spreken: Ook wij beperken onze ‘safety stock’ tot een minimum en werken vanuit een strak S&OP-proces ; )