Realiseren dat er structuur komt in het productieproces, dát is mijn werk!

Met een kletterende driewieler racete Productieplanner Els van Roessel vroeger over het melkveebedrijf van haar ouders. Waar ze haar vader met passie voor het vak de koeien zag verzorgen. Het leidde voor haar tot een voorliefde voor de agrarische sector die ook, nu ze volwassen is, blijft bestaan. Toch maakte ze onlangs een stap die menig van ons zou verrassen. Als interimmer startte ze een opdracht bij Redefine Meat.

job.Title

Producent van 3D geprint vlees op plantaardige basis. Een ware uitdaging, want de fabriek in Brabant staat volop in de steigers. In deze blog neemt ze ons mee in die twee verschillende werelden, de opstartfase van de fabriek en welke rol zij hierin speelt.

In de afgelopen tijd zag ik menig wenkbrauw optrekken als ik vertelde waar ik mijn huidige opdracht vervul. Zeker bij vrienden en een netwerkgroep voor jonge boeren in de sector. De opstart van de fabriek en processen die erachter schuilen, vind ik het allerleukste. En wanneer het gaat over minder vlees eten? Ik geloof in de balans, met een groeiende bevolking waar iedereen voedsel nodig heeft, draagt dit bij aan de oplossing.

De fabriek is nog in de opstartfase. Zorgen dat er iedere dag een stukje meer structuur komt en mensen weten wat ze moeten doen, dat vind ik belangrijk.

In de steigers

Op dit moment schakelen we over van de flexplant naar een industriële lijn. Daar moet het straks allemaal gebeuren. Het klinkt heel eenvoudig; een burger uit een machine laten rollen. Toch heeft die transformatie flink wat voeten in de aarde. Van levertijden tot het vinden van personeel. We weten welke productie we willen draaien en hoeveel mankracht we daarvoor nodig hebben. Alleen de precieze datum van de livegang? Die weten niet precies door de onzekerheden in de markt.

Van soja tot voorraadkasten

Als productieplanner houd ik me niet alléén bezig met de planning. Slechts tien procent van de tijd. Verder heb ik veel contact met leveranciers en zorg ik er samen met mijn collega’s in Israël voor dat de expeditie omgeving netjes is, de voorraad klopt en alle randzaken in de fabriek aanwezig zijn. Van grondstoffeninkoop tot haarnetjes en van opslagmogelijkheden tot krattenzakken.

Buiten de gebaande paden

Voor ik startte bij Redefine Meat vervulde ik een opdracht bij Mars. Een grote corporate waar alle werkwijzen gestructureerd en rechttoe rechtaan waren opgeschreven. Waar ik nu zit is dat 180 graden gedraaid. De fabriek is relatief nieuw en de productielijnen zijn nog in de opstartfase. Met andere woorden: er is nog geen handleiding. Realiseren dat er structuur komt, dát is mijn werk.

Realiseren dat er structuur komt in het productieproces, dát is mijn werk!

Vertrouwen op jezelf

Het leukste aan deze functie? Je kunt jouw werk je helemaal eigen maken. Daarin kan ik mijn manier van werken toepassen en kijken wat er (nog) mist. Dat pad kent vele kronkels, maar ik leer hier heel veel. Met een flinke hoeveelheid vrijheid blijft het belangrijk om te vertrouwen op jezelf. Wanneer het aan mijn eigen kennis ontbreekt, leer ik steeds beter te vertrouwen op mijn gevoel. Dat helpt ons vooruit. En bij vragen, of wanneer ik er niet uitkom, kan ik altijd terecht bij mijn Manager Luc.

Steeds als we weer iets bereiken, brengen we structuur aan. Dat helpt collega’s op hun beurt weer om een volgende stap te zetten.
Realiseren dat er structuur komt in het productieproces, dát is mijn werk! (3)

Volledige keten ontdekken

Mijn huidige opdracht omvat een stuk productieplanning en inkoop. Dit vind ik zó leuk dat ik bij Redefine Meat blijf plakken. Een volgende verdieping zou ik graag zoeken richting master data. De reden? Nu ik werk met allerlei data, zie ik hoe belangrijk het is om dit goed te structureren. Dit visualiseren in Power BI en daarmee realiseerbare en mooie KPI’s opstellen, lijkt me heel gaaf!

Zoektocht zelf inrichten

Vanuit mijn studie aan de HAS in Den Bosch rolde ik in een Customer Service functie. Via mijn collega’s toentertijd kwam ik terecht bij NRG-Office. Wat ik exact wilde doen? Dat wist ik niet, zolang ik er maar uitdaging uit kon halen. Het fijne aan het interimwerk is dat ik die zoektocht zelf kan inrichten. Dat in combinatie met de juiste mensen op me heen, geeft me houvast.

Een voorbeeld daarvan; via het interimwerk kwam ik in de eerste instantie ook in een Customer Service rol terecht. Door gesprekken met mijn Resource Manager Nienke Fundter en Business Manager Luuk Wieringa, kwam ik erachter dat de productie mij meer ligt dan sales. Daar pakten we op door en dat maakte dat ik doorschoof in de rol van Productieplanner.

Focus op persoonlijke doelen

Naast gesprekken over functie-inhoudelijke zaken, belt of Teams-t Nienke, mijn Resource Manager, me eens in de zoveel tijd. Dat dwingt om stil te staan bij mezelf. In plaats van door te hollen in de opdracht of rol. Het fijne daarvan; als ik terugkijk zie ik steeds weer progressie en iets meer structuur. Zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Frisse blik

Starter in supply chain? Profiteer van het feit dat je nieuw bent en verfrissing brengt. Dat geldt op iedere opdracht als interimmer, maar ook wanneer je net afstudeert. Mijn tip: laat het vooral lekker op je afkomen. Voor mijn eerste opdracht werd er voor mij een opdracht gekozen. Daar werkte ik met hele duidelijke richtlijnen. Het was als een soort mini-opleiding om het vak onder de knie te krijgen. Een jaar later en klaar voor een nieuwe opdracht lag de keuze bij mij. Als ik mijn huidige opdracht direct had gekregen, was ik verzopen. Nu leer ik er enorm, juist door de vrijheid die ik krijg en kaders die ik vanuit mijn ervaring opdeed.

Mijn eerste opdracht werd min of meer voor mij gekozen. Een jaar later en klaar voor een nieuwe opdracht lag de keuze bij mij.
Realiseren dat er structuur komt in het productieproces, dát is mijn werk! (5)

Rondleiding: fabriek in de steigers

In het interview benoemde Els het al: vanuit haar werk bouwt ze mee aan het opzetten van een nieuwe productielijn. En voor Redefine Meat hoort daar een spiksplinter nieuwe inrichting bij. Benieuwd geworden hoe dat eruit ziet? In haar vlog neemt ze ons mee.