Banen Supply Chain

 In de voedsel- en maakindustrie omvat de Supply Chain het volledige traject vanaf de boerderij tot aan het bord. Dit omvat het verkrijgen en verwerken van grondstoffen, de productie, verpakking en uiteindelijke distributie naar de consument. Elk van deze stappen vormt een essentiële schakel die bijdraagt aan het leveren van het eindproduct aan de consument. Het efficiënt beheren van dit proces vereist een divers team van specialisten die verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten ervan. Daarom zijn er een breed scala aan functies binnen de Supply Chain nodig om dit complexe systeem te organiseren en te optimaliseren. Benieuwd welke baan in de supply chain aansluit bij jouw interesses?

 

Banen Supply Chain
In de afgelopen jaren is de complexiteit van Supply Chain management toegenomen. Om systemen effectief te kunnen implementeren, zijn mensen met zowel kennis als ervaring vereist. Dit zijn personen die zich buiten de dagelijkse operationele taken bezighouden met verbeteringsinitiatieven.

Verschillende banen Supply Chain

Om alle fasen van het productieproces op elkaar af te stemmen, zijn personeel en coördinatie essentieel. Dit vereist specialisten die verantwoordelijk zijn voor het tijdig leveren van materialen, het behouden van overzicht en het vooruitkijken naar mogelijke uitdagingen. Het gehele proces omvat talrijke stappen en verbindingen. Binnen de Supply Chain concentreren we ons op verschillende functies. Om een duidelijk beeld te schetsen van deze posities, doorlopen we de taken en verantwoordelijkheden, alsmede aspecten zoals opleidingsvereisten, salaris en carrièremogelijkheden.

Banen Supply Chain: Materiaalplanner

Als Materiaalplanner werk je nauw samen met één of meerdere productielijnen, waarbij je een cruciale rol speelt in het proces naar het eindproduct toe. Binnen deze rol ben je betrokken bij het plannen van grondstoffen en mogelijk ook verantwoordelijk voor de inkoop van verpakkingsmaterialen. Het produceren van producten, zoals bijvoorbeeld een zak chips, vereist verschillende grondstoffen en verpakkingsmaterialen, variërend van aardappels en kruiden tot lege chipszakken en verpakkingsdozen. Om ervoor te zorgen dat het productieproces zonder problemen verloopt, is het de taak van de Materiaalplanner om alle benodigde goederen tijdig in te kopen.

Supply Chain Specialist (Interim)

Als interim voer je een tijdelijke opdracht uit voor de werkgever. Deze opdracht wordt afgestemd op jouw specifieke vakgebied. Zo wordt er specialistische kennis ingezet voor exacte uitdagingen. Bij dit soort opdrachten gaat het vaak specifieke taken of projecten binnen de supply chain te beheren of te verbeteren. Klinkt dit intressant? We hebben uitgebreidere uitleg over alle taken en verantwoordelijkheden van een Interim Supply Chain Specialist.

 

Customer Service

Als Customer Service medewerker ben jij het initiële contactpunt voor klanten. In deze functie verwerk je inkomende en uitgaande bestellingen en vragen. Daarnaast fungeer je als de schakel tussen klanten en diverse interne afdelingen van de organisatie. Hierdoor onderhoud je wekelijks contact met collega’s van afdelingen zoals inkoop, voorraadbeheer, logistiek, marketing en accountmanagement. Zie jij jezelf al werken als Customer Service medewerker

Productieplanner

Op dagelijkse basis ben je bezig met het opstellen van de productieplanning. Je ontwikkelt een coherent en efficiënt plan waarin alle productielijnen worden meegenomen. Voor een bijvoorbeeld een kaasverpakkingsbedrijf bepaalt de productieplanner welke soorten kazen en in welke hoeveelheden op welke productielijn moeten worden verwerkt. Hierbij worden factoren zoals snelle doorlooptijden, beschikbaarheid van productielijnen, allergenen, coördinatie van grondstoffen en voorraadbeheer in overweging genomen.

Banen Supply Chain: Supply Chain Coördinator

Je zorgt ervoor dat verschillende (productie)planningen niet met elkaar in conflict komen en dat materialen tijdig worden geleverd. Naast het behouden van overzicht, zoekt een Supply Chain Coördinator naar mogelijkheden om efficiëntieverbeteringen op de productielijn door te voeren. In samenwerking met de afdelingen sales, marketing en operaties, onderzoek je de opties om de productielijnen tussentijds te optimaliseren.

Inkoper

In algemene termen is een Inkoper verantwoordelijk voor het aankopen van materialen, grondstoffen, producten en/of diensten. De specifieke productgroepen die een Inkoper aanschaft, variëren afhankelijk van het type organisatie.

Banen Supply Chain (2)

Demand Planner

Als Demand Planner houd je je bezig met het voorspellen van de vraag vanuit de markt. Je maakt als het ware een jaarplan voor de productie door te kijken hoeveel stuks je wanneer in het jaar verwacht. Om de productiedruk te verspreiden, verdeelt deze planningsspecialist dit over een jaar. Waarbij hij of zij ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheden op het juiste moment aanwezig zijn. Vaak gebeurt het opstellen van zo’n jaarplan in samenspraak met Sales.

Supply Chain Manager

De Supply Chain Manager geeft leiding aan diverse afdelingen, waaronder doorgaans planteams zoals Product-, Materiaal- en Demand Planning. Vaak vallen ook de klantenserviceafdeling onder zijn of haar verantwoordelijkheden. Naast het leiden en ondersteunen van het team is de Supply Chain Manager vaak belast met het ontwikkelen en uitvoeren van een specifieke strategie.

Wat wordt jouw nieuwe Supply Chain Baan?

Overweeg je een carrièreswitch richting de supply chain? Het kan een spannende stap zijn, maar het biedt ook vele mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. De supply chain is een dynamisch en cruciaal onderdeel van vrijwel elke industrie, waardoor het een sector is die voortdurend in beweging is en veel kansen biedt voor professionals met diverse vaardigheden en achtergronden. Als je affiniteit hebt met organisatie, logistiek, probleemoplossing en het optimaliseren van processen, dan is een carrière in de supply chain wellicht de juiste keuze voor jou. Bovendien is de vraag naar gekwalificeerde professionals op het gebied van supply chain management constant hoog, wat betekent dat er veel mogelijkheden zijn om je loopbaan verder te ontwikkelen en te groeien in deze sector.

Blijf op de hoogte