Demand Planner

De rol van demand planner komt terug in de breedte van het supply chain vak. Als Demand Planner houd je jezelf bezig met het voorspellen van de vraag vanuit de markt. Je maakt als het ware een jaarplan voor de productie door te kijken hoeveel stuks je wanneer in het jaar verwacht. Om de productiedruk te verspreiden, verdeelt deze planningsspecialist dit over een jaar. Waarbij hij of zij ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheden op het juiste moment aanwezig zijn. Vaak gebeurt het opstellen van zo’n jaarplan in samenspraak met Sales. Zij halen tenslotte aanvragen op uit de markt.

Demand Planner 3

Wat doet een Demand Planner?

Een Demand Planner kijkt naar de vraag van de consument. Op basis van evenementen en gedrag van de consument, beschikbaar in data uit eerdere jaren, voorspelt deze planner de productie. Zo kijkt een hij of zij bij een bakker bijvoorbeeld wanneer het WK voetbal plaatsvindt. Op basis van de Nederlandse kwalificatie neemt hij een verwachte stijging in de verkopen van oranje tompoezen mee. Om in die vraag te voorzien, zal de productie meer oranje tompoezen moeten produceren. Door de verwachte afname van oranje tompoezen mee te nemen in het Demand plan, geeft de Demand Planner door aan collega planners wat er nodig is. Vervolgens kunnen onder meer MateriaalplannerProductieplanner en Personeelsplanners weer aan de slag. 

In zijn of haar functie schakelt de Demand Planner veel met afdelingen zoals Inkoop, Sales en Supply Chain. Vaak valt deze functie binnen het Supply Chain team.

Als Demand Planner ben je verantwoordelijk voor een goede, accurate forecast. Op die manier realiseer je een zo efficiënt mogelijke planning, waarbij je de waste binnen de productie terugdringt.

Onze interim collega Nicky Zanting vervulde onlangs een opdracht als Demand Planner. Hier werkte ze niet alleen samen met collega’s, maar ook met systeem. Hoe dat werkt, vertelt ze in de blog: Hoe mens en systeem samenwerken om tot een efficiënte demand planning te komen

Demand Planner 3

Opleiding & werkervaring

In de praktijk zien we vaak dat Demand Planners een hbo- of wo-opleiding in de richting van Supply Chain, logistiek of bedrijfskunde afronden. Deze functie vraagt naast een gedegen studie om de nodige kennis en ervaring. Dat gewenste ervaring is gemiddeld zo’n vijf jaar in Supply Chain.

Demand Planner Salaris

Het Demand Planner salaris ligt gemiddeld tussen de €3.000,- en €4.500,- bruto per maand.

Vacatures in Demand Planning

Bekijk de openstaande Demand Planning supply chain vacatures. Naast Demand Planning zijn er veel meer functies, deze bekijk je bij banen Supply Chain.

 

 

Blijf op de hoogte