Supply Chain Planner

In Supply Chain zijn er vele vormen van planning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: demand planning, transportplanning, productieplanning en zelfs personeelsplanning.

Die verschillende vormen van planning komt in de markt vaak terug onder de functietitel Supply Chain Planner. Die functietitel kun je zien als een containerbegrip, gezien de grote verschillen. Hoe dat zit leggen we je uit.

 

Supply Chain Planner

Wat doet een Supply Chain Planner?

Een Supply Chain planner bij een kleinschalige organisatie plant (meestal) de hele keten; van materialen tot productie tot logistiek. Maar kom je bij een multinational terecht? Dan is de kans groot dat je een kleiner onderdeel van het geheel plant. Want voordat een eindproduct in de winkel ligt, moet er veel processtappen gezet worden. Je kunt je dus voorstellen dat bij grotere volumes, op iedere processtap een planner, of zelfs een plannersafdeling nodig is.

Als Supply Chain Planner heb je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het verpakkingsmateriaal tijdig en correct aanwezig is. Dit doe je door het inkopen en afroepen van het verpakkingsmateriaal op basis van de MRP (Material Requirements Planning). Als planner zie jij het als een uitdaging om een gedetailleerde planning te maken, deze nauwlettend te monitoren en te analyseren om mogelijke verbeteringen te identificeren.

In een rol als transportplanner kan het betekenen dat je internationaal verantwoordelijk bent voor het dagelijkse reilen en zeilen van de vrachtwagens. Jij zorgt ervoor dat deze vrachtwagens op tijd op de juiste locatie zijn, de lading op tijd gelost en opgehaald wordt en dat de klanten tevreden zijn.

Bij weer een andere organisatie ben je verantwoordelijk voor het waarborgen van de voorraadbeschikbaarheid, het beheren van levertijden en het afhandelen van klant specifieke orders. Als de drijvende kracht achter één of meerdere productgroepen en het onderhoud, is geen dag hetzelfde voor jou. Jouw takenpakket is zeer gevarieerd.

Je ziet het dus al, de rol kan vele betekenissen hebben. De tip is dan ook; lees altijd goed de vacature tekst en beoordeel of het aansluit bij jouw wensen.

Supply Chain Planner 5

Opleiding & werkervaring

In deze functie werken vaak professionals met een achtergrond in hbo Logistics Management, hbo of wo Supply Chain Management of Bedrijfskundige studies met een minor Supply Chain Management.

Salaris Supply Chain Planner

Het gemiddelde salaris van een Supply Chain Planner ligt tussen de €2.650,- en €4.000,- bruto per maand.

Vacatures Supply Chain Planner

Plannersrollen zijn bij ons bij uitstek aan de orde van de dag. Gemiddeld hebben we er zo’n 25 openstaan, verdeeld over het hele land. Bekijk alle Supply Chain vacatures hier. Naast deze functie zijn er ook andere functies. Meer informatie vind je bij Banen Supply Chain.

Jij als Supply Chain Planner

Als Supply Chain Planner ben je vaak het knooppunt tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie. Je werkt nauw samen met verschillende afdelingen om ervoor te zorgen dat alles op tijd worden besteld en geleverd. Daarnaast communiceer je regelmatig met teams om de productiecapaciteit af te stemmen op de vraagvoorspellingen en leveringsplannen. Door deze samenwerking ben je als Supply Chain Planners in staat problemen snel identificeren en oplossen, zoals vertragingen in de toeleveringsketen of onverwachte vraagschommelingen. Heb jij je sociale skills klaar liggen?

Supply Chain Planner en duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de supply chain planning. Als Supply Chain Planner streef je ernaar om milieuvriendelijke praktijken te integreren in hun planning en operaties, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot door optimalisatie van transportroutes, het minimaliseren van afval door efficiënt voorraadbeheer en het selecteren van leveranciers die zich inzetten voor duurzaamheid. Door duurzaamheidsinitiatieven te omarmen, kunnen organisaties niet alleen milieubewuster opereren, maar ook kosten besparen en het imago van het merk verbeteren.

Dagelijkse techniek

Moderne technologieën spelen een cruciale rol in de dagelijkse activiteiten van Supply Chain Planners. Geavanceerde planningssystemen maken gebruik van geavanceerde algoritmen en gegevensanalyse om nauwkeurige prognoses te genereren en efficiënte planningsscenario’s te ontwikkelen. Afhankelijk van je opdracht kun je te maken krijgen met verschillende systemen. Hier krijg je uiteraard uitgebreide training in, zodat jij je werk goed kan doen.