Gen Z op de arbeidsmarkt: flexibiliteit & blijven leren zijn key

De val van het kabinet en groeiende zorgen over klimaat, kansenongelijkheid en huisvestiging: allemaal belangrijke thema’s voor Gen ZDeze generatie jongelingen, die nu hun eerste stappen in het werkveld zetten, zou op de barricade springen voor verandering en het liefste parttime werken. Maar kloppen die aannames wel? Dat vroegen wij onszelf ook af. 

job.Title

Daarom toetsen we de waarden, behoeften en verwachtingen van een eerste baan in ons studentenpanel. Alle 64 respondenten studeren dit jaar of volgend schooljaar af in de richtingen supply chain, logistiek of bedrijfskunde.

Nieuwe generaties, nieuwe ideeën & idealen

Met de entree van de Baby Boomers op de arbeidsmarkt zag men een grote kans op gebied van persoonlijke groei en feminisering. Ook het werkveld veranderde en met de komst van ‘de patatgeneratie’ of Millennials werden weer andere thema’s belangrijk. Denk aan hoge functies beklimmen en succes behalen binnen je carrière. Zo ook bij de nieuwste generatie: generatie Z, geboren tussen 1996 en 2003. Met hun ideeën en idealen dragen zij bij aan een draaiend perspectief binnen de arbeidsmarkt.

We staken ons studentenpanel in met de volgende vraag: Welke verwachtingen hebben studenten van een startersfunctie op het gebied van primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Verwachtingen

Starten in een managementrol? Dat ziet het overgrote deel van onze respondenten als een prima functie om in te beginnen. Daarbij passeren rollen als Productiemanager, Supply Chain Manager of Logistiek Manager de revue in onze antwoordsheets. Zo’n 48% ziet zichzelf als generalist en 37% typeert zich als (toekomstig) specialist. De overgebleven 14% weet het nog niet.

Op de vraag ‘waarom’ deze selectie van managementrollen hun zo interessant lijkt, ontdekten we een trend. Drie belangrijke onderwerpen kwamen boven water:

  1. Verandering als constante

Iets kenmerkends voor deze generatie. We zien continue veranderingen in de wereld om ons heen. Deze groep is daar zo gewend aan geraakt, dat ook in het werkveld die wens is terug te zien. Woorden als afwisseling, dynamiek en verschillende werkzaamheden kwamen meerdere malen voorbij.

 

Arbeidsvoorwaarden

Een belangrijke focus rondom primaire arbeidsvoorwaarden: doorgroeimogelijkheden. Met 73% van de antwoorden stond deze met stip op nummer één. Deze voorwaarde werd gevolgd door salaris (69%) op nummer twee en cultuur (44%) op nummer drie.

Wat werd als minst belangrijke gezien? Uitjes met collega’s. Slechts 5% van de deelnemers gaf aan dit een belangrijke voorwaarde te vinden.

Gen Z op de arbeidsmarkt: flexibiliteit & blijven leren zijn key (2)

 

  1. Leren van elkaar

Met elkaar in contact staan en van elkaar leren. Of dit nu collega’s, klanten of andere stakeholders zijn, samenwerken is belangrijk voor hen.

  1. Innoveren

Geleerde kennis in de praktijk brengen en zo verbeterslagen maken. Een populair onderwerp binnen de groep respondenten van de studentenpanel blijkt dan ook het bedenken en uitvoeren van procesoptimalisaties.  

Gen Z op de arbeidsmarkt: flexibiliteit & blijven leren zijn key (1)

Primaire & secundaire arbeidsvoorwaarden in de praktijk

De groep laatstejaars in supply chain kijkt graag op tegen anderen. Ze zien graag dat er een voorbeeldfunctie beschikbaar is. Iemand van wie ze leren en hen begeleidt om zo sneller hun kennis uit te breiden. Daarin zijn ook de doorgroeimogelijkheden belangrijk. Wat zich met name uit door meer verantwoordelijkheden krijgen in de functie en zo te groeien binnen hun carrière.

Duurzaamheid

Een onderwerp op de agenda van Gen Z: duurzaamheid. Een algemene behoefte die we ook terugzien bij ons studentenpanel. De studenten stellen dat een organisatie niet volledig duurzaam hoeft te zijn, zolang ze er maar mee bezig zijn.

Flexibiliteit

Vrij is vrij zien we meer en meer als de norm. Dat parttime werken waar we het in het begin over hadden? Dat klopt niet helemaal. Onze groep studenten geeft aan het niet erg te vinden om extra te werken, zolang er maar balans zit tussen werk en privé. En dat de werkgevers hierop toeziet. Ook flexibiliteit is hierin belangrijk. Zo lezen we terug dat onze respondenten niet het gevoel willen het iets te ‘moeten’, maar zelf mee willen denken.

Erop uit!

We gaven het al aan: slechts 5% van de deelnemers vinden uitjes met collega’s belangrijk. Twee keer per jaar een evenement is voor het overgrote deel (45%) voldoende. Voor 19% van de groep is een activiteit of evenement per kwartaal genoeg. Ook hiervoor geldt: het ‘moet’ niet als een verplichting voelen.

In lijn met de resultaten uit ons studentenpanel van 2022 zien we de behoeften naar een goede werk-privé balans. Ook vorig jaar concludeerden we al ‘vrij betekent écht vrij’ voor deze aanstormende Supply Chain Specialisten.

Absolute voorwaarde winnaar

Wat verder opviel was dat de flexibiliteit en opleidingsmogelijkheden belangrijker zijn dan het salaris. Bij een keuze tussen – flexibiliteit en opleidingsmogelijkheden – wint flexibiliteit het duel met 53%.

Absolute afknapper

Waar knapt de doelgroep op af? Cultuur! Dit komt maar liefst bij 44% van de respondenten terug. Een mannencultuur en conservatieve gedachte zien we in de toelichting als onwenselijk naar voren komen. Ook zien we een sterke hiërarchie als afknapper. Niet verrassend als je ziet dat ze flexibiliteit als belangrijkste voorwaarde zien. Tot slot zagen we bij 11 deelnemers terug dat weinig maatschappelijke impact, een slecht imago of geen ‘leuk’ product ook redenen zijn om niet te kiezen voor een bedrijf.