Supply Chain betekenis

Wie was eerst, de kip of het ei? Welke van de twee ook de primeur had, één ding kunnen we stellen: van dat ei kunnen we een taart bakken. En die taart? Die kopen we bij de bakker of in de supermarkt. Bij de eerstvolgende kringverjaardag is het smullen geblazen, want die taart gaat zo van het bordje naar de buik.

Supply Chain Betekenis

Supply Chain: Een proces van boer tot vork

Die laatste stappen, van de supermarkt naar het bordje van tante Gerda, zijn de staart van het Supply Chain proces. Dat volledige proces start bij het vervaardigen en inkopen van grondstoffen zoals eieren, meel en suiker. Het eindigt bij het moment dat je het uitdeelt aan jouw gasten. Met andere woorden: wanneer de consument het product consumeert. In die volledige Supply Chain, ook wel ‘keten’ genoemd, voegt elke schakel een bepaalde waarde toe aan het eindproduct. Of dit nu het bakken en decoreren van de taart betreft, het verpakken ervan of de distributie naar alle supermarkt- en bakkersadressen.

Supply Chain omvat het hele proces van het vervaardigen en verwerken van grondstoffen tot het leveren van het eindproduct aan de consument. Iedere stap in de keten voegt waarde toe aan het eindstation van dat product.

Supply Chain betekenis voor de voedsel- & maakindustrie

Werken met voedsel betekent werken met bederfelijke goederen. Om dat proces zo efficiënt mogelijk in te richten, stem je alle stappen binnen de Supply Chain zo goed mogelijk op elkaar af. Daarvoor werk je samen met externe leveranciers en partijen als boeren, producenten, verpakkingsstations en logistieke dienstverleners. Ook met collega’s binnen jouw bedrijf overleg je veel. Zo stemmen Sales en Demand Planning de verwachte afnames en daarbij behorende productie op elkaar af. Doordat je bij voedselproductie te maken hebt met houdbaarheid (THT) is een efficiënt en soepel lopend proces cruciaal. Krijg je dat niet voor elkaar? Dan kan het zomaar zijn dat je jouw product lastiger of zelfs niet meer kan verkopen doordat de houdbaarheidsdatum (te snel) verstrijkt.

Een kijkje in de keuken

Voor ons vakblad syNRG spreken we met verschillende professionals binnen Supply Chain. Van ambitieuze starters tot gedreven Supply Chain Managers. Daarnaast interviewen we diverse interim specialisten, wat leidt tot een breed scala aan verhalen over verschillende functies binnen dit vakgebied. Benieuwd welke flits aan verhalen er in onze laatste editie aan bod kwam? Ontdek het hier!

Supply chain functies

Onder Supply Chain binnen de voedsel- en maakindustrie verstaan we het hele proces van boer tot vork. Die keten bestaat uit veel schakels en daarvoor heb je – vanzelfsprekend – veel specialisten nodig. Benieuwd welke functies dat zijn?

Ontdek supply chain

Duik jij met ons in de supply chain praktijk? In ons digitale, interactieve vakblad syNRG spreken we met professionals in het veld. Waar we met de een spreken over de carrièrekansen, duiken we met de ander de diepte in.

Blijf op de hoogte