Wat is werving & selectie?

Goede vraag! Wanneer je een nieuwe baan zoekt of versterking voor jouw team, dan zie je deze term vaak een veel verschijnen. Werving en selectie houdt zich bezig met het aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor verschillende opdrachtgevers. Dit kan voor zowel tijdelijk als vast werk. In de volksmond noemen we werving en selectie ook wel recruitment, of het recruitmentproces.

Wat Is Werving En Selectie

Wat doet een werving- & selectiebureau?

Een werving- & selectiebureau werft personeel voor een externe organisatie. Die bedrijven zetten zo’n bureau in, omdat zij zelf niet aan de juiste mensen kunnen komen. De reden hiervoor is simpel: recruitment is een vak. Waar de frietboer goed is in het maken van patatjes, is een werving- & selectiebureau goed in het vinden van de juiste mensen voor een bedrijf.

Wat kan een werving- & selectiebureau voor mij betekenen?

Die vraag is tweeledig. Aan de ene kant helpt een wervings- & selectiebureau degene die een (nieuwe) baan zoekt. En aan de andere kant helpt het bureau een bedrijf het juiste personeel te vinden. Iemand die werkt bij een werving- & selectiebureau noemen we vaak een Recruiter.

Als je toe bent aan een carrièrestap

Solliciteren is spannend. Door alle kennis die een Recruiter (degene die jou helpt vanuit het werving- en selectiebureau) heeft van de arbeidsmarkt kan hij of zij je goed vertellen wat de mogelijkheden zijn binnen jouw vakgebied. Op basis van je profiel, wensen en ervaring kan diegene advies geven over voor jou interessante functies.

Heb je een toffe vacature gevonden? En mag je op sollicitatiegesprek? Ook dan begeleidt een Recruiter je. Hij of zij helpt je bijvoorbeeld bij het voorbereiden van vragen en met je salarisonderhandeling. Doordat deze persoon verschillende bedrijven en kandidaten spreekt, kan hij of zij een goed beeld schetsen van onder andere een passend salaris. Zo hoef je niet alles alleen uit te zoeken.

Wanneer je versterking zoekt voor jouw team of organisatie

Recruiters komen over de vloer bij opdrachtgevers om een vacature ‘op te halen’. Ze schetsen dan een beeld van de functie, bedrijfscultuur en helpen hun opdrachtgever bij het opstellen van een profiel voor een geschikte kandidaat. Daardoor krijgt een Recruiter een duidelijk beeld van waar een organisatie naar op zoek is. Omdat hij of zij dagelijks verschillende professionals spreekt, vaak binnen één vakgebied, legt diegene vlug de link. Op basis van wederzijdse behoeften, wensen en karakter maken zij een match. Tijdens een (eerste) gesprek ontdek je als opdrachtgever, maar ook als kandidaat, of de daadwerkelijke ‘klik’ er ook is.

Lees hier meer over de aanpak van werving & selectie voor Supply Chain professionals.

Wat kost een werving- & selectiebureau?

Veel werving- & selectiebureaus werken op basis van no cure no pay voor bedrijven. Als opdrachtgever is een gesprek vaak gewoon gratis. Pas wanneer je iemand in dienst neemt, betaal je. Meestal is dit een percentage van het jaarsalaris inclusief vakantiegeld en bonussen van de persoon die in dienst komt. Soms kun je ook vooraf een fixed fee afspreken. Dan betaal je een vast bedrag.

Als je een werving- & selectiebureau inzet wanneer in jouw zoektocht naar een nieuwe baan, betaal je niks. Voor werkzoekende is het gratis.

Kick-start jouw carrière

Tijdelijke versterking

De markt ontwikkelt zich razendsnel en daarmee de uitdaging naar het vinden van de juiste medewerkers. Een zoektocht die verder reikt dan alleen supply chain kennis. Het draait om het vinden van de juíste persoon. Hoe wij daarbij helpen, voor tijdelijke én vaste functies? Dat vertellen we je hier!